Gå til innholdet
Av Petter Gjersvik

De fleste med psoriasis blir bedre av å være ute i solen. Norske helsemyndigheter sender pasienter med psoriasis til syden for å bli kvitt utslettet, i hvert fall for en periode. De fleste personer med psoriasis har stor glede av lysbehandling med UV-B-stråler på hudavdelinger og hos hudleger, og effekten av slik behandling er godt dokumentert vitenskapelig. 

Samtidig vet vi at UV-stråler fra solen er den viktigste årsaken til hudkreft. Det er tre hovedformer for hudkreft: basalcellekreft, plateepitelkreft og føflekkreft, også kalt malignt melanom, og av disse er malignt melanom den farligste. Melanomsvulster over en viss tykkelse – vi snakker om noen få millimeter – har høy risiko for spredning og høy dødelighet. Dersom kreften har spredt seg til lymfeknuter og andre organer, er utsiktene dårlige og behandlingsmulighetene få eller ikke-eksisterende.

 

Norge i verdenstoppen

Norge ligger i verdenstoppen hva gjelder forekomst og dødelighet av melanom – bare Australia og New Zealand er foran oss. Forekomsten har steget kraftig etter siste verdenskrig, faktisk med en dobling rundt hvert tiår, og i 2015 fikk 2 023 personer i Norge påvist malignt melanom i hud. Mye tyder på at denne økningen skyldes bedre økonomi og endret livsstil blant folk flest, med mer fritid og flere reiser til syden for å dyrke livet, solen og et bedre klima. 

Risikoen for melanom er blant annet knyttet til episoder med solforbrenning gjennom livet, særlig i barne- og ungdomsårene. Mye sol over kort tid gir både solforbrenning og skader i hudcellenes DNA som styrer cellenes liv. Hvis disse skadene i cellene ikke repareres, vil cellen utvikle seg til kreft, i dette tilfellet malignt melanom.

Solforbrenning er vanligere hos folk med lys hud enn hos folk med en mørkere hudtype. Mange nordmenn har lys hud, og mange av oss tar seg råd til en uke eller to i syden i vinterhalvåret. Da gjelder det å utnytte solen i den korte tiden vi er der! Dette blir det solforbrenning, DNA-skader og økt risiko for hudkreft av.

Psoriasis og føflekkreft

Det kan godt tenkes at folk med psoriasis er mer ute i solen enn andre.  Er så forekomsten av melanom høyere hos personer med psoriasis enn i befolkningen ellers?

Som ofte er tilfellet, viser studier om dette spørsmålet noe ulike resultater. En nylig publisert studie fra California tyder på at folk med psoriasis har høyere risiko for å utvikle melanom i hud. Dette syntes ikke å skyldes behandling med systemiske legemidler, slik som metotrexat, 

cyklosporin og nye biologiske legemidler, eller lysbehandling hos hudlege. Da gjenstår andre forklaringer, blant annet at personer med psoriasis samlet sett kan ha opplevd flere episoder med solforbrenning enn personer uten psoriasis. Det kan også tenkes at personer med psoriasis har økt tendens til betennelsesreaksjoner, noe vi vet kan ha betydning for kreftutvikling.

Andre forskere i USA har gjort tilsvarende funn, mens forskere i Italia har kommet til motsatt resultat: at personer med psoriasis faktisk har en redusert risiko for å utvikle melanom. En ev. forskjell mellom USA og Europa kan skyldes at PUVA-behandling, en form for sterk lysbehandling som nå nesten ikke brukes lenger, var mer brukt i USA enn i Europa. Gode studier om UV-B-behandling og melanomrisiko mangler. Så dette er ikke lett å bli klok av. 

Vær ute, nyt livet og utnytt solen

Hudleger og helsemyndigheter råder folk til å beskytte huden mot overdreven soling, samtidig som de anbefaler personer med psoriasis til å være ute i solen for å bli bedre. Dette er komplisert, men da gjelder det å se det store bildet, som er dette:

  • Soling uten solforbrenning bedrer psoriasis
  • Overdreven soling, særlig solforbrenninger, øker risikoen for føflekkreft

Dette er på mange måter et dosespørsmål. Sol er bra for oss alle, særlig for dem med psoriasis, men for mye sol og mange solforbrenninger er ikke bra – det øker risikoen for føflekkreft. 

Så hvis du planlegger et kortere eller lengre opphold i syden i vinter for å bli bedre av din psoriasis, så vokt deg for solforbrenning. Planlegg hvor lenge du skal ligge på stranden eller ved bassenget for å unngå å bli solbrent.  Bruk gjerne solbeskyttende krem med høy solfaktor på særlig utsatt steder, slik som ansikt, nakke, skuldre og fotrygger. Men smør ikke solbeskyttende krem på selve psoriasis-utslettet – det trenger solens legende krefter.


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen