Gå til innholdet
Av Dijana Stupar

Kjøleskapsgrøt

(privat oppskrift)

«Overnattsgrøt» eller «kjøleskapsgrøt» er blitt veldig populært. Det betyr rett og slett at du blander gryn og i dette tilfellet chiafrø med væske kvelden før. Resultatet blir en tykk og kremete grøt.

  • Havregryn
  • Chiafrø
  • Melk
  • Frisk frukt
  • Linfrø
  • Sesamfrø
  • Nøtter
  • Kanel, kardemomme, muskat (valgfritt)
  • Vaniljestevia, sukrin gold, sukrin, sukrin plus eller honning (valgfritt)

Bruk like deler gryn og væske, dekk bollen til og la den ligge i kjøleskapet natten over. Blir grøten for tykk for din smak, kan du tilsette litt væske rett før du skal spise grøten.

Bland gjerne i sesamfrø og linfrø for å øke innholdet av både fiber og sunne fettsyrer. Linfrø er blitt populært å bruke i bakst, frokostblanding eller som dryss over maten. Ikke bruk mer enn 1–2 spiseskjeer (maks 30 gram) knuste eller hele linfrø per dag, da innholdet av et stoff som omdannes til blåsyre i kroppen i disse frøene er høyt.

Frukt og bær

Tilsett fersk frukt og bær. Du kan også ha i nøtter, revet kokos eller nøttesmør. Det mest vanlige nøttesmøret er laget av peanøtter, men det finnes nøttesmør laget av mandler, cashewnøtter, makadamia nøtter eller en blanding av disse. Bruk gjerne nøttesmør uten tilsatt salt og sukker.

Dersom du synes grøten er for lite søt, kan du gjøre den søtere med vaniljestevia, sukrin, sukrin gold, sukrin plus eller litt honning. Vaniljestevia er flytende stevia med smak av vanilje. Dette får du kjøpt på helsekost, og den finnes i mange ulike smaksvarianter (sjokolade, karamell, mynte ol).

Chiafrø

Vet du hva chiafrø er? Det er frø fra en blomsterplante i myntefamilien som vokser i mange land i både Sentral og Sør Amerika. I Norge selges den stort sett i helsekostbutikker, eventuelt kan den kjøpes over nettet. Chiafrø har relativt lavt energiinnhold, men er næringsrik og inneholder mye omega 3, fiber og antioksidanter. Om du knuser dem, vil flere av næringsstoffene være tilgjengelig for opptak.

Du kan velge om du vil tilsette chiafrø i grøten kvelden før, eller om du vil drysse dem over dagen etter. Når chiafrø blir lagt i bløt, sveller de til en gelélignende substans. Dette gjør at de gir en god metthetsfølelse og hjelper på fordøyelsen. Vær forsiktig med chiafrø dersom du har kraftig allergi mot peanøtter og sesamfrø, fordi det kan oppstå kryssreaksjoner.

Bakt havregrøt med eple

(matprat.no)

  • 1 eple
  • 1⁄2 dl hasselnøtter
  • 1 dl havregryn
  • 1⁄2 ts bakepulver
  • 1⁄2 ts malt kanel
  • 1⁄4 ts vaniljesukker
  • 1 dl vann
  • 1 egg
  • 1⁄2 ts rapsolje
  • 1 ts flytende honning

Sett stekeovnen på 175 grader. Riv eplet på et rivjern. Hakk nøtter. Bland sammen det tørre i en bolle. Tilsett revet eple, vann og egg. Bland godt sammen. Smør en ildfast porsjonsskål med rapsolje. Ha i blandingen. Ringle over honning. Stek midt i stekeovnen i 20 minutter.

Grove knekkebrød, 18 stk

(Matprat.no)

Grove og enkle knekkebrød som passer til matpakka eller som sunn snacks.

  • 2 dl havregryn
  • 2 dl grov sammalt rug
  • 2 dl solsikkekjerner
  • 2 dl havrekli
  • 2 dl sesamfrø
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl hvetekli (kruskakli)
  • 2 ts salt
  • 1⁄2 dl vann

Bland alt det tørre. Hell over vannet. Bland godt. La blandingen stå og svelle i minst 10 minutter. Sett stekeovnen på 150 rader varmluft. Røren spres utover tre bakeplater med bakepapir på for å få blandingen fordelt jevnt utover. Bruk en slikkepott dyppet i litt vann. Sett alle tre brettene i ovnen på 150 grader. La dem steke i en time.

Etter en halv time stekeovnen, bytter du rundt på brettene og bruker et pizzahjul eller en kniv til å dele opp knekkebrødene i passende biter. Etter en time er de ferdig stekt. Legg knekkebrødene til tørk på rist. Oppbevares tørt og tett, gjerne i en kakeboks.

Pannekaker

Sunne pannekaker

(Matprat.no)

Pannekaker kan også være en sunn frokost som gir en god start på dagen. Denne røra går raskt å lage, og med banan i røra får du en søt smak uten å bruke sukker. 

  • 7 stk egg
  • 3 dl havregryn
  • 3 dl cottage cheese
  • 2 stk banan
  • 25 g margarin til steking
  • 125 g bjørnebær
  • 2 dl cottage cheese

Miks sammen egg, havregryn, cottage cheese og banan i en food-prosessor, til du får en jevn røre. Stek dem sammen med margarin, slik at de får en fin farge på begge sider. Server med cottage cheese og friske bjørnebær.

Grove vafler

 (Matprat.no)

Grove vafler er et godt og sunt alternativ når du er lei brødskivene til frokost. Fyll dem med litt grønt og næringsrike egg, som gir et godt tilskudd av mange av de vitaminene og mineralene som du trenger. Vaflene er også en fin variasjon i matpakka. Stek vaflene på kvelden. Da sparer du tid om morgenen!

  • 4 stk egg
  • 1 pakke ruccula (á 65 g)
  • 4 stilker frisk basilikum
  • 4 ss balsamicoeddik
  • 1⁄4 ts pepper

Vaffelrøre:

  • 1⁄2 dl fullkornhvetemel
  • 1⁄2 dl fin sammalt hvete
  • 1 dl havregryn
  • 1⁄2 ts bakepulver
  • 3 egg
  • 2 ss flytende margarin
  • 4 dl lettmelk

Kok romtempererte egg i fem minutter. Avkjøl dem i kaldt vann i noen minutter. Skrell og legg på papir. Ha mel, havregryn og bakepulver i en bolle. Tilsett egg, flytende margarin og melk. Rør alt sammen til en klumpfri røre. Fordel en øse med røre i vaffeljernet. Stek vaflene godt og legg dem over på rist etter hvert som vaffelplatene er ferdig stekt. Server vaflene med salat, basilikum, basamicoeddik, kokte egg og et dryss pepper.

Grønnsaksomelett

(Frukt.no)

Varier frokosten eller matpakken innimellom ved å lage en deilig omelett med masse grønnsaker. Dette er også en kjempefin måte å få brukt opp grønnsaker du har i kjøleskapet på.

  • 1 stk sjalottløk
  • 1 stk gulrot
  • 1 stk persillerot
  • 3 egg
  • 3 ss vann
  • 1 ss hakket frisk gressløk
  • Salt og pepper
  • Olje til steking

Skrell og finhakk løk. Skrell gulrot og persillerot og lag tynne strimler med en ostehøvel. Stek grønnsakene i olje i 4-5 minutter i en stekepanne. Pisk sammen egg og vann og hell det over grønnsakene. Tilsett hakket gressløk og litt salt og pepper. La omeletten steke på middels varme til den stivner. Avkjøl og skjær den i passe biter. Legg bitene i matpakken eller spis med brød.

 


Psoriasis- og eksemforbundet
www.hudportalen.no | Bli medlem i Psoriasis- og eksemforbundet | Mer om psoriasis

Hvis du har psoriasis, kan du gjøre mye selv. I tillegg til å gå til din fastlege - som kanskje henviser deg videre til en hudlege, kan du melde deg inn i pasientorganisasjonen Psoriasis- og eksemforbundet. PEF arbeider for å bedre behandlingstilbudet og rettigheter for personer med psoriasis, og i organisasjonen får du tilgang til andres erfaringer, gode råd og forslag til hvordan du kan leve best mulig med sykdommen. Det gir energi og mot å snakke med likesinnede.

Extra Stiftelsen

Prosjektet «Lev med psoriasis» er støttet av ExtraStiftelsen